Hoe organiseer je je kerstdecoratie?
Hoeveel kerstdecoratie heb jij in huis? Gebruik je dit allemaal elk jaar? Wat ook belangrijk is, hoe en waar berg je het op.
Het lijkt misschien vroeg, maar als je de kerstdecoratie weer van zolder haalt en de boom gaat optuigen, zoek dan gelijk je kerstspullen uit. Wat wil ik dit jaar neerzetten, in de boom hangen en wat niet? En waarom wil ik deze dingen niet ophangen en neerzetten? Als het niets meer voor jou is leg het dan gelijk aan de kant en breng het weg naar bijvoorbeeld de kringloop. Door dit al te doen bij het optuigen van de boom en versieren van je huis, scheelt het je straks weer in opruimen van je kerstdecoraties.
Wat mag er weg?
Zijn er vorig jaar spullen kapot gegaan tijdens het opruimen? Kerstdecoraties die nog gerepareerd kunnen worden repareer je gelijk anders blijft het liggen. Is het niet te repareren gooi het dan weg. Kapotte kerstverlichting mag naar de milieu straat, maar liefst 80% van die kerstverlichting kan worden gerecycled.
Het is belangrijk om er over na te denken hoeveel ruimte je wilt gebruiken om je kerstdecoraties op te bergen. Is dit in een plastic bak? Zorg er dan voor dat je bewust kiest wat je wilt houden. Je gaat kiezen wat je wilt houden door te checken of je er nog blij van word. Bijvoorbeeld de kerstballen, als je ze weer ziet, wil je ze dan direct in de boom hangen, mooi neerleggen in een schaal? Zo ja, doe dit dan ook. En ruim wat overblijft netjes op en breng het gelijk weg naar bijvoorbeeld een kringloop.
Tip: Je kunt ook aan de meester of juf op school vragen of die er belang bij hebben. Vaak moeten deze zelf voor de aankleding van hun klas zorgen of willen ze er misschien wel mee knutselen.

Hoe bewaar je je kerstdecoratie?
Zelf heb ik een doorzichtige bak van kunststof. Zo kan ik goed zien wat er in zit. Dit is een bak van blokker, speciaal voor kerst. Het is een gewone bak maar er zaten kartonnen verdelers bij zodat je kerstballen elkaar niet raken. Deze kun je ook gemakkelijk zelf maken van karton. In eierdoosjes kun je kleine kerstballen opbergen. Mooie verpakkingsdozen kun je ook gebruiken om losse kerstdecoratie in op te bergen. Stop deze dan weer in een grote bak. Door bijvoorbeeld voor twee bakken te gaan, een met kerstballen en de andere met overige kerstdecoratie, hou je een goed overzicht van wat je hebt.
Kerstverlichting, elk jaar weer voor dat de ballen de boom in gaan dat snoer uit de knoop aan het halen? Of geen idee meer hoe lang het snoer is en of deze ook geschikt is voor buiten? Pak een stuk karton en wikkel daar de kerstverlichting omheen. Hang een label aan het snoer bij de stekker (dan zie je dit niet wanneer je het snoer gebruikt), met daar op wat de lengte is van het snoer, voor welke hoogte boom dit geschikt is (dit kun je vaak op de verpakking van de verlichting vinden) en of het ook geschikt is voor buiten.
Wist je trouwens, dat er speciale kerstboomtassen te koop zijn om je kunstkerstboom in op te bergen? Kan best handig zijn, want eenmaal uit de doos krijg je deze nooit meer goed in diezelfde doos terug. Dus om enige frustratie voor te zijn is zo’n opbergtas een uitkomst.
Duurzame kerstboom?
Wat is nu het meest duurzaam, een kunstboom of toch een echte boom? De kerstboom staat gemiddeld zo’n 4,5 weken in huis. Het is voor de meeste gezinnen een leuke traditie om gezamenlijk een mooie boom uit te zoeken bij het tuincentrum, maar vervolgens wordt deze begin Januari de deur weer uit gedaan. Wat geur betreft kan de plastic variant van de kerstboom niet op tegen de echte variant. Aan de andere kant worden kunstbomen ieder jaar mooier en lijken ze steeds echter. Bovendien kun je deze jaar op jaar weer in je kamer zetten. Er zijn in ieder geval meer opties mogelijk dan een echte kerstboom of een kunst kerstboom. Hierbij een aantal opties:
1. Adopteer een kerstboom
Tegenwoordig zijn er in veel woonplaatsen al bedrijven die kerstbomen verhuren. Hier in Groningen kan dit bijvoorbeeld bij Tuinindestad. Hier adopteer je een biologische kerstboom die in Januari weer wordt terug geplant. Elke boom krijgt een nummer en volgend jaar kun je weer jou boom in huis halen. Een adoptieboom kan wel tot 5x opnieuw gebruikt worden. Maar als je hier voor een half uur met de auto moet rijden dan is de milieuwinst helaas weer weg, dus doe dit alleen als de tuinder bij je in de buurt is of ga met de bakfiets!
2. Koop een tweedehands kunstboom
Kijk eens op marktplaats voor een tweedehands kunstboom, of vraag rond in je omgeving, misschien heeft iemand er nog wel een op zolder liggen die er niets meer mee doet. Deze bomen zijn toch al gemaakt en dus fijn dat hij weer gebruikt gaat worden. Om een kunstkerstboom milieuvriendelijker te laten zijn dan een echte kerstboom, moet je hem 9 tot 17 jaar gebruiken. Dus als je gaat voor een nieuwe kunstkerstboom, koop er dan een die minstens zo lang mee gaat.
3. Maak je eigen kerstboom
Voor de creatievelingen onder ons, maak een kerstboom van materiaal dat je al hebt. Bijvoorbeeld, washitape. Maak met de washitape een boom op de muur. Of teken met krijtstift een boom op het raam. Een wanddoek met een kerstboom erop, lichtjes er achter en ophangen maar. Misschien heb je nog resthout liggen in de schuur. Deze kun je elk jaar weer versieren. Kijk eens op mijn Pinterestpagina voor inspiratie!
4. Een kerstboom kopen en na kerst in je tuin planten
Hou je ook zo van die dennengeur met kerst? Kies dan bijvoorbeeld voor een echte boom met kluit. Deze kun je na de kerst in je eigen tuin planten en het jaar er op weer naar binnen halen. Geef de boom wel voldoende water en zet hem niet naast de verwarming. Zo is de kans het grootst dat je boom het overleeft. Een kerstboom groeit overigens maar een paar centimeter per jaar, je hoeft daarom niet bang te zijn dat je kerstboom na een paar jaar niet meer in je kamer past.
Maar wat is nou eigenlijk duurzamer? Dat is een goede vraag, want zelfs de kerstboom-specialisten van Milieu Centraal weten dat nog niet helemaal. Het meest vervuilend aan de kerstboom is tot nu toe nog wel het autoritje om de boom op te halen.
Waar bewaar je je kerstdecoratie?
Je hoeft maar een paar keer per jaar bij de kerstdecoratiebakken. Dus het hoeft niet op een plek waar je makkelijk bij kan. Op zolder of op de zolder in de schuur is een prima plek.
